Van hoelahoep tot industriële profielen, Injextru Plastics bestaat 75 jaar

Net toen Injextru Plastics in 1997 zijn 50ste verjaardag vierde, werd het bedrijf van de familie Verbeke overgenomen door Iplast Holding van de familie Stofferis, een gevestigde waarde in de branche van de maakindustrie. We zijn 2022, 25 jaar later, tijd om een nieuwe jubileumtaart aan te snijden. In die voorbije kwarteeuw draaide de onderneming op volle toeren. In kunststoffenstad Tielt evolueerde het bedrijf mee met zijn tijd en met de wensen van zijn industriële klanten. Achter het motto 'It's your profile' steekt onverminderd een ambitieuze firma, waar kwaliteit meer dan ooit hoog in het vaandel geschreven staat.

Even terug in de tijd. Op 17 januari 1947 ondertekenden de vennoten André Verbeke en Marcel Lauweryns de oprichtingsakte van Injextru Plastics. Even vestigde de firma zich in het Oost-Vlaamse Sint-Denijs-Westrem maar in 1952 keerde het naar Tielt terug. In de Felix D’hoopstraat bouwde André Verbeke, intussen alleen zaakvoerder - beheerder geworden, een hoeve om tot bedrijfsruimte. Hier zou Injextru Plastics tot 2000 actief blijven.

De productie was heel divers: naast industriële profielen, die altijd tot het gamma behoorden, gooide Injextru Plastics ook buizen en slangen, broek- en rokriemen, waslijnen en vliegengordijnen, skoebidoes en niet te vergeten ook zijn toenmalig succesproduct hoelahoeps op de markt. Tuinmeubelen en sierluiken namen later de voortrekkersrol over. Gebrek aan productie- en opslagruimte stuwden het bedrijf richting Industriezone Noord, waar ‘IP2’ in gebruik genomen werd.

Iplast Holding

In de woelige jaren 80 gooide Injextru Plastics het roer helemaal om en oriënteerde zich bijna uitsluitend op industriële producten. Automatisering, co-extrusie en het gebruik van technische kunststoffen deden hun intrede en lieten het bedrijf toe een belangrijke rol in de sector te blijven spelen, ook over de landsgrenzen heen. Toch besliste de algemene vergadering in 1996 de vennootschap over te dragen. Het bedrijf kwam in handen van de Waregemse nv Iplast Holding van de familie Stofferis.

Algauw bleek de overname de start van een succesrijk tijdperk. In 2000 werd een totaal nieuwe vestiging aan de Szamotulystraat in gebruik genomen, die in de volgende decennia nog twee keer werd uitgebreid: in 2006 met een productieruimte en in 2012 met een magazijnruimte. Het bedrijf beslaat op vandaag ruim 22.000 m² en daar kunnen dagelijks een honderdtal werknemers aan de slag. Wie vreest dat de toenemende automatisering nefast zou zijn voor de tewerkstelling, slaat de bal verkeerd, want de onophoudelijke groei van het bedrijf zorgt telkens weer voor nieuwe arbeidsplaatsen. In 2021 werden 14 vacatures ingevuld en nieuwe werknemers blijven welkom. Injextru Plastics ging ook een engagement met het onderwijs aan en biedt leerlingen de kans om in een duaal leerproces de theorie die ze opsteken op school hier meteen aan de praktijk te komen toetsen.

Co-creatie

Injextu Plastics staat op het toppunt van zijn kunnen maar blijft ambitieus. De directie steekt het niet onder stoelen of banken dat het authentieke karakter – samen met de flexibiliteit - een fundament is voor het succes. De onderneming past zich met haar modulair machinepark moeiteloos aan de wensen van elke klant aan, ook vandaag: profielen voor ventilatiesystemen in het kader van corona, profielen voor zwembadoverkappingen want velen willen nu een zwembad in hun tuin, profielen als dragers van elektronische prijsaanduidingen in warenhuizen, … De imponerende verzameling van matrijzen bewijst dat luisterbereidheid en co-creatie hier geen loze woorden zijn.

Na 75 jaar vertolkt Injextru Plastics onverminderd een vooraanstaande rol in de kunststoffensector doordat het niet alleen investeert in gebouwen en machines, maar ook en vooral in mensen en relaties. Injextru Plastics, een bedrijf waar het tof werken is.